Gázszerelő, Fűtésszerelő Budapest, eladás, kondenzációs kazán karbantartás, beüzemelés.
Megújuló energiaforrású rendszerek beüzemelése kiépítése, javítása és karbantartása.

Főoldal Cégünkről Kapcsolat Szolgáltatásaink Vásárlási feltételek Partnereink

Keressen minket az alábbi telefonszámok bármelyikén!

Pest: 06 30 548 1226
Buda: 06 30 234 2017

Műszaki biztonsági felülvizsgálat

2012. szeptember 1-jén lépett hatályba a Nemzeti Gazdasági Minisztérium rendelete, mely szerint az ingatlantulajdonosok kötelesek a gáz csatlakozó vezetékek és a felhasználó berendezések rendszeres műszaki-biztonsági felülvizsgálatát elvégeztetni.

Milyen időközönként kell műszaki biztonsági felülvizsgálatot végeztetni?
A fogyasztói gázkészülékek esetén 5 évente, míg a csatlakozóvezeték esetén 10 évente szükséges elvégeztetni a műszaki biztonsági felülvizsgálatot.
A rendelet hatályba lépése előtt üzembe helyezett gázkészülékek és csatlakozóvezetékek esetén az alábbi határidőkig szükséges elvégeztetni a műszaki biztonsági felülvizsgálatot:

  • 1981. január 1-je, vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett felhasználói berendezés, vagy csatlakozóvezeték esetében: 2013. december 31-ig;
  • 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés, vagy csatlakozóvezeték esetében 2014. december 31-ig;
  • 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés, vagy csatlakozóvezeték esetében 2015. december 31-ig;
  • 2004. január 1-je és a rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében, valamint az első három pontban meghatározott időpontban üzembe helyezett, de 2003. december 31-e után felülvizsgált felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2016. december 31-ig.

Hogyan történik a műszaki biztonsági felülvizsgálat?
Műszaki biztonsági felülvizsgálatot csakis engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhet. A vizsgálat során azt ellenőrzik, hogy az üzembe helyezéskor hatályos műszaki-biztonsági szabályoknak megfelel-e berendezés, valamint az biztonságos üzemeltetésre alkalmas-e.
A műszaki-biztonsági felülvizsgálat során a gázszerelő jegyzőkönyvet készít. A jegyzőkönyv egy példányát igazolható módon az ingatlan tulajdonosának, egy példányt pedig a földgázelosztó, vagy PB-szolgáltató részére 8 napon belül el kell küldeni. A jegyzőkönyvet az ingatlan tulajdonosa a műszaki-biztonsági felülvizsgálatát követő 30 napig köteles megőrizni, a szolgáltató pedig nyilvántartásba venni.
Amennyiben a gázszerelő hibát talál a berendezésben, köteles a vészhelyzetet kiváltó okot megszüntetni és egyidejűleg tájékoztatni a tulajdonost, valamint a földgázelosztót, vagy a PB-gázszolgáltatót a jegyzőkönyv megküldése mellett értesíteni.

A szolgáltatók állják a műszaki biztonsági felülvizsgálat költségeit
Összhangban a rezsicsökkentés célkitűzéseivel, 2013 júliusában kormánydöntés született arról, hogy a gázkészülékek műszaki biztonsági felülvizsgálatának költségét a gázszolgáltatókat illeti meg, azt nem terhelhetik rá a fogyasztókra. Első körben azokat a gázkészülékeket szükséges felülvizsgálni 2013. december 31-ig, amelyek üzembe helyezése 1981 előtt, vagy ismeretlen időpontban történt. Az 1993 előtt üzembe helyezett gázkészülékek műszaki biztonsági felülvizsgálatát 2014. december 31-ig kell elvégeztetni.
A törvényrendelet továbbá azt is szabályozni fogja, hogy az ezen felüli műszaki biztonsági felülvizsgálat hatósági áron történjen, amelyet a fogyasztó a gázszolgáltatótól kérheti majd. A továbbiakban is tehát a fogyasztónak kell bejelenteni a szolgáltatónál, amennyiben olyan berendezést üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul.

Ipari műszaki biztonsági felülvizsgálat
Műszaki biztonsági felülvizsgálatot nemcsak lakossági gázkészülékek esetén, hanem az ipari fogyasztóknak, létesítményeknek és közüzemi intézmények fűtési rendszereinél is kötelező elvégeztetni.