Gázszerelő, Fűtésszerelő Budapest, eladás, kondenzációs kazán karbantartás, beüzemelés.
Megújuló energiaforrású rendszerek beüzemelése kiépítése, javítása és karbantartása.

Főoldal Cégünkről Kapcsolat Szolgáltatásaink Vásárlási feltételek Partnereink

Keressen minket az alábbi telefonszámok bármelyikén!

Pest: 06 30 548 1226
Buda: 06 30 234 2017

Kondenzációs gázkazán

A kondenzációs kazán vízgőz felhasználásán alapszik. Legfőbb jellegzetessége, hogy a magas hőfokon távozó égési gázból vissza tudja tartani a meleg egy részét a füstgázban található vízgőz lecsapásával.  Kondenzációs kazán használatával akár 10-20%-kal is csökkenthetjük a kéményen át távozó fűtési energiafelesleget.
Kondenzációs gázkazán

 

Hogyan működik a kondenzációs kazán?

A hagyományos kazánokban a vízgőz, és a benne termelődő rejtett hő együtt távozik a füstgázzal a kéményen keresztül. A kondenzációs kazán képes a vízgőzzel együtt távozó rejtett hő hasznosítására olyan magas hatásfokon, amelyre egy hagyományos kazán már nem.

A kondenzációs kazánok a kinti levegőt hasznosítják, modulációs technikával fokozatmentesen biztosítják a gázégetés igazítását a környezeti igényekhez. Megnövelt felületű hőcserélővel rendelkeznek, amely a rejtett hő formájában távozó hőenergia visszanyeréséért felelős. Az égéstermék a visszatérő oldali hideg hőcserélő felület hatására olyannyira lehűl, hogy a benne lévő vízgőz kondenzálódik, azaz folyékony halmazállapotúvá válik.

A kondenzációs kazán működése során savas kémhatású kondenzvíz keletkezik, amelyet műanyag csövön keresztül el kell vezetni a csatornahálózatba. A savas kondenzvíz elvezetésére nem alkalmasak a hagyományos kazánoknál használatos vékony vezetékek.

Kondenzációs kazán esetén a kémény kiépítésére is oda kell figyelni, ugyanis a hagyományos kazán régi bélelt kéménye nem alkalmas a magas hatásfokon üzemelő kondenzációs kazán üzemeltetésére. A rejtett hőt hasznosító kazánnál olyan égéstermék elvezető kéményt kell alkalmazni, amely dupla falú és közepén műanyag csövet tartalmaz.

A kondenzációs kazán akkor tud akár 100% feletti hatásfokkal üzemelni, ha biztosítani tudjuk az alacsony hőmérsékletű fűtési vizet. A kondenzáció ugyanis csak alacsony hőmérsékleten indul be, így magas visszatérő vízhőmérséklet esetén a füstgázoknál már nem tud létrejönni a kondenzáció.
Kondenzációs gázkazán

 

Miért gazdaságosabb egy kondenzációs kazán a hagyományos kazánnal szemben?

A kondenzációs kazán olyan rejtett hő visszaforgatására is képes, amelyre a hagyományos kazánok nem. A füstgázzal együtt távozó vízgőzben ugyanis rengeteg értékes energia is távozik, amelynek visszaforgatásával 10-20%-kal növelhetjük a hatásfokot.

A kondenzációs kazán kisebb kihasználtság mellett is hatékonyan működik, amikor nincs túlságosan meleg, de mégis szükség van fűtésre. Ilyenkor a hagyományos kazánok hőfoka leesik.

 

Kiknek ajánlotta kondenzációs kazán használata?

Kondenzációs kazán mindazoknak ajánlott, akik kiemelkedő hatásfokkal üzemelő kazánt keresnek. Több mint 100%-os hatásfok elérésére képes, így az ára akár már 4-6 éven belül is megtérülhet.

A kondenzációs kazán ideális a régi fűtési rendszerrel rendelkező lakásokban, ahol elavult fűtési rendszerrel rendelkeznek. Alacsony hőmérsékletű fűtésrendszer esetén ugyanis a visszatérő vezetékben lehűlt hőmérsékletű víz érkezik a kazánba, amely beindítja a kondenzációt. Ideális gázkonvektor, padlófűtés, vagy akár falfűtés esetén is.
Habár a kondenzációs kazánok valamelyest drágábbak a hagyományos kazánoknál, érdemes azonban belefektetni, mert az néhány év alatt megtérül.
Kondenzációs gázkazán