Gázszerelő, Fűtésszerelő Budapest, eladás, kondenzációs kazán karbantartás, beüzemelés.
Megújuló energiaforrású rendszerek beüzemelése kiépítése, javítása és karbantartása.

Főoldal Cégünkről Kapcsolat Szolgáltatásaink Vásárlási feltételek Partnereink

Keressen minket az alábbi telefonszámok bármelyikén!

Pest: 06 30 548 1226
Buda: 06 30 234 2017

Cirkó

A cirkó napjaink egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fűtésformája, amelynek szaknyelven fali gázkazán a neve. A cirkó elnevezést a rendszerben lévő víz felmelegített és a hideg belépő víz közti áramlásáról, azaz cirkulálásról kapta.
Cirkó javítás

 

Milyen típusú cirkó létezik?

A cirkó a hagyományos gázkazán egyik típusa, amely falra szerelhető, így kis helyen is elfér. Többféle fali gázkazán, azaz cirkó létezik.

 

Cirkó típusai funkció szerint

Alapvetően kétféle cirkót, azaz fali gázkazánt különböztetünk meg: csak fűtésre, vagy fűtésre és használati-melegvíz előállítására alkalmas kazán.

  • Fűtő cirkó: a fűtő cirkó, mint ahogyan a nevéből is kiderül, csak fűtésre alkalmas. Régebben a kazán mellé még tágulási tartályt, szivattyút és egyéb szerelvényeket is felszereltek, így biztosították egyben a meleg víz használatot is.
  • Kombi cirkó: már nemcsak fűtésre, hanem a használati-melegvíz előállítására is alkalmasak. A kombinált kazán nem tartalmaz a használati-melegvíz tárolásához szükséges tartályt, hanem átfolyós rendszerű.

 

Cirkó típusai az égési folyamat szerint

Azon belül, hogy az adott kazán fűtő, vagy kombi cirkó, az égési folyamat szerint 3 kategóriába csoportosíthatjuk.

  • Nyílt égésű cirkó: régebbi típusú cirkóknál jellemző, amikor a fali gázkazán égéstere nincs elzárva a környezettől. Az úgynevezett atmoszférikus gázkazán az égés során közvetlenül a környezetből használja fel az oxigént, a keletkezett füstgáz pedig a kéményen keresztül távozik. A nyílt égésű cirkók gyújtónyílással rendelkeznek.
  • Zárt égésű cirkó: az újabb típusú fali gázkazánok szinte egytől egyig zárt égésűek. A zárt égésű cirkók az égéshez szükséges oxigént a házon kívülről, a környezetből nyerik el, külön erre a célra szolgáló csövön keresztül. A zárt égésű cirkók sokkal biztonságosabbak, mert ha a kazán nem kap elegendő oxigént, akkor tökéletlen égés következhet be, amely pedig légúti problémákat okozhat. Jó nyílászáróval rendelkező lakásokban a szakemberek a zárt égésű cirkók használatát javasolják.
  • Kondenzációs cirkó: a kondenzációs cirkók képesek a füstgázzal együtt távozó rejtett hő kihasználására, amellyel 10-20%-kal nagyobb hatásfok érhető el a hagyományos cirkókkal ellentétben. Használata elsősorban alacsony fűtéshővel bíró rendszereknél alkalmas (például padlófűtés, vagy falfűtés).

 

Cirkó típusai az égéstermék elvezetése szerint

Nyílt és zárt égésterű cirkó esetében egyaránt megkülönböztetünk kéményes és parapetes elvezetést.

  • Kéményes elvezetés: a cirkó hőtermelése által keletkezett égéstermék eltávolítása kéményen keresztül történik. A nyílt égésű kazán hatásfokát jelentősen befolyásolja a kémény méreteinek megválasztása.
  • Parapetes megoldás: az égéshez szükséges oxigént nem a kéményen keresztül, hanem a falba épített berendezésen keresztül szívja be.

 

Cirkó fűtés előnyei

A fali gázkazán kevés helyet foglal, alacsony zajszint mellett is nagy hatásfok elérésére képesek. Az egyik legbiztonságosabb fűtéstechnológia.
Kombinált cirkó esetén fontos szempont a meleg víz folyamatos rendelkezésre állása, amely mindig annyi meleg vizet állít elő, amennyire éppen szükség van. A kombinált cirkó ez által jóval gazdaságosabb a tartályos vízmelegítőknél, mivel azok folyamatosan próbálják szinten tartani a tartályban található víztömeget.

 

Cirkó fűtés hátrányai

A kombinált cirkó hátránya, hogy egyszerre csak egy feladat ellátására képes. Téli fűtési időszakban így egyszerre vagy csak fűteni tud, vagy csak meleg vizet előállítani. A kombi cirkó legnagyobb hátránya, hogy a melegvízcsap megnyitása után nem azonnal áll a rendelkezésünkre meleg víz, hanem csak rövid idő eltelte után. Amennyiben egy házban több helyen nyitjuk meg egyszerre a meleg vízcsapot, akkor a meleg víz mennyisége és hőmérséklete egyik helyen sem lesz kielégítő.
Cirkó javítás

 

Cirkó javítás

Cégünk több éves tapasztalata révén a cirkó javítás, cirkó szerelés rutin feladat, függetlenül a gyártótól és típustól. Bármilyen cirkó javítással kapcsolatos kérdéssel, problémával forduljon hozzánk bátran.